De feestdagen komen eraan en veel bedrijven organiseren weer kerstborrels: gezelligheid alom! Helaas blijkt uit de rechtspraak dat zulke borrels soms kunnen leiden tot incidenten; variërend van ruzies tot grensoverschrijdend gedrag. Hoe zwaar dit weegt in de arbeidsrelatie hangt af van de omstandigheden, maar ontslag (op staande voet) kan een mogelijk gevolg zijn.
Wat leert de rechtspraak?
- Fysiek geweld: Een werknemer die de directeur aanvloog tijdens een kerstborrel, werd op staande voet ontslagen. Dit ontslag hield stand, ook bij het Hof, ondanks zijn lange dienstverband en gezondheidsklachten.
- Ongewenst gedrag: Een werknemer van ProRail werd ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag tijdens een kerstborrel. De betreffende werknemer maakte kwetsende opmerkingen naar een collega en betaste haar herhaaldelijk, zelfs toen hij werd gevraagd hiermee te stoppen. De Kantonrechter vond ontslag op staande voet echter te zwaar, mede vanwege zijn langdurige dienstverband.
- Betasting en intimidatie: In een ander geval leidde grensoverschrijdend gedrag van een werknemer van een politieke partij wel tot een gerechtelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dit terwijl in eerste instantie de werknemer enkel een waarschuwing kreeg, maar pas in een later ontbindingsverzoek toch werd ontslagen.
Wat kun je doen als werkgever?
Een kerstborrel is de uitgelezen kans om samen successen te vieren en het jaar af te sluiten, maar kan ook juridische risico’s met zich meebrengen als grenzen worden overschreden. Uit de rechtspraak blijkt dat gedrag tijdens een borrel, ook buiten werktijd, verstrekkende gevolgen kan hebben voor de arbeidsrelatie. Zorg als werkgever daarom voor duidelijke communicatie, passend toezicht en een veilige omgeving. Zo houd je de kerstborrel vooral gezellig én verantwoord!