Hof Amsterdam 23 maart 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:849
De directeur van een antidiscriminatiebureau raakte in opspraak na deelname aan een protest tegen Zwarte Piet tijdens een Sinterklaasintocht. Televisieopnames van zijn kritische uitlatingen richting de politie tijdens deze intocht veroorzaakten veel negatieve publiciteit. Daarnaast versterkten acties zoals aangiftes en het benaderen van politici de indruk van een activistische houding, die botste met de visie van het bestuur van het bureau. Het bestuur vreesde dat deze ideologisch gedreven acties de continuïteit van het bureau in gevaar konden brengen. Dit leidde tot een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en uiteindelijk tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Het hof kende de directeur wel een billijke vergoeding van €60.000,- toe. Het hof was van oordeel dat beide partijen verantwoordelijk waren voor de situatie en de werkgever onvoldoende had geprobeerd de relatie te herstellen.
Hof Den Haag 24 december 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:3370
Een alleenstaande moeder van vier kinderen, werkzaam als filiaalleider in een supermarkt, werd op staande voet ontslagen nadat er vijf onbetaalde chocoladeletters in haar tas werden gevonden. Het hof oordeelde dat dit ontslag onevenredig zwaar was, gelet op haar persoonlijke omstandigheden. Hierbij werd onder meer rekening gehouden met het feit dat dat haar gehandicapte dochter plotseling doof was geworden en de stress die dat met zich bracht. Ook werd de geringe waarde van de chocoladeletters een relevante omstandigheid geacht. Het hof stelde dat haar persoonlijke situatie onvoldoende was meegewogen en dat een andere sanctie passender was geweest. Het ontslag werd vernietigd en het hof kende de werkneemster een billijke vergoeding van €3.397,84 toe.
Rechtbank Limburg 28 augustus 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:8085
Tijdens een kerstviering met 140 collega’s bespotte een Limburgse politieagent, verkleed als Sinterklaas, een vrouwelijke collega met een kwetsend gedicht. Hij zong een deel van André Hazes’ “Eenzame Kerst” en overhandigde haar zakdoekjes als cadeau om haar tranen te drogen. Als gevolg hiervan kreeg de politieagent een disciplinaire maatregel opgelegd en werd overgeplaatst naar een ander team. Hij stapte naar de rechter, maar deze oordeelde dat de actie niet alleen schadelijk was geweest voor de betreffende collega, maar ook een negatieve impact had op het werkklimaat en bijdroeg aan een ongewenste bedrijfscultuur. De door de werkgever opgelegde disciplinaire maatregel werd daarom in stand gehouden.
Hof Arnhem-Leeuwarden 22 november 2016, ECLI:NL:GHARL:2017:4675
Na tien jaar dienst werd een werknemer van een drukkerij op staande voet ontslagen wegens diefstal van drie Fantasia-boeken. De werknemer stelde dat hij de boeken met toestemming van zijn leidinggevende had meegenomen als Sinterklaascadeau voor zijn nichtjes. Dit werd door de werkgever betwist. Uit camerabeelden bleek vervolgens dat de werknemer nooit om toestemming had gevraagd en dus bewust had gelogen. Het hof heeft geoordeeld dat het ontslag gerechtvaardigd was, gezien het duidelijke beleid van de drukkerij over het ongeoorloofd meenemen van boeken.
Rechtbank Leeuwarden 23 november 2006, ECLI:NL:GHARL:2017:4675
De arbeidsovereenkomst van een werknemer werd ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding, nadat hij een deel van de opbrengsten uit de verhuur van Sinterklaas- en Pietenkostuums had gebruikt voor privé-uitgaven. De rechter oordeelde dat dit handelen het vertrouwen van de werkgever ernstig had geschaad, waardoor de arbeidsrelatie duurzaam verstoord was geraakt en ontbinding gerechtvaardigd was.