Verslag van deelname Dirk Jan Rutgers aan Spring European Employment Summit in Dublin

20 maart 2024

Dirk Jan Rutgers heeft als Nederlands expert arbeidsrecht deelgenomen aan de recente Spring European Employment Summit in Dublin op 7 maart 2024. Dit is een initiatief van de organisatie International Employment Lawyer (IEL). Het arbeidsrechtteam van Rutgers & Posch is lid van de IEL.

De sessie van dit panel, waarin ook het Verenigd Koninkrijk, Finland en Oostenrijk vertegenwoordigd waren, ging over het creëren van gezondere, veiligere werkplekken. Gezondheid en veiligheid op het werk zijn niet langer beperkt tot bijvoorbeeld struikelen, uitglijden, vallen en blootstelling aan giftige stoffen, maar omvatten ook steeds meer de psychologische schade van moderne werkomgevingen. Werkgevers moeten zich daarom voortdurend bewust zijn van de verwondingen die werknemers kunnen oplopen, vooral in de online wereld waar grafische inhoud kan leiden tot psychologische trauma’s. Tijdens de sessie werd gekeken naar de meest voorkomende beroepsziekten en mentale ziekten in Europa en hoe werkgevers deze kunnen voorkomen of in ieder geval het risico ervan op de werkplek kunnen beperken.

Het internationale panel erkende dat er veel relatief kleine, eenvoudige maatregelen zijn die de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers kunnen verbeteren. Zelfs in rechtsgebieden waar het recht om de zogenoemde verbinding te verbreken nog niet bestaat, moeten werkgevers nadenken over een beleid voor communicatie buiten werktijd en onderzoeken of nieuwe AI-tools stress kunnen minimaliseren. Om het risico op het veroorzaken of verergeren van geestelijke gezondheidsproblemen te beperken, werden bedrijven gewaarschuwd voor het enkel zetten van vinkjes bij risicobeoordelingen. Dit is vooral belangrijk bij telewerken, waarbij thuiswerkers niet in het vizier van de werkgever zijn.

Als je meer informatie wilt over dit onderwerp, neem dan contact op met ons team.